2022. szeptember 28. szerdaVencel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
lang.transindex.ro

A Spiró-duma

Láng Zsolt utolsó frissítés: 08:10 GMT +2, 2015. április 7.

Valahogy túl vagyunk már azon, hogy idegenek, „jöttmentek” sajátos fiziognómiáját és kultúráját okoljuk ránk szakadó bajainkért. (…) Egészen avítt ez a Spiró-szöveg. Avas.


Spiró György (a közismert íróról van szó) a HVG-ben nemrég megjelent interjújában található a következő: „jön a Balkánról egy másfajta mentalitáshoz szocializálódott magyar népesség, ami a határok megnyitása miatt törvényszerű. A balkáni mentalitás törzsi jellegű, szinte kizárólag rokoni kapcsolatokra épít, az számít, hogy ki melyik klánhoz tartozik, nem pedig az, hogy kinek milyen érdemei vannak. A kisebbségi fejlett, városias magyarság nem tehet róla, hogy ezt az archaikus mentalitást kapta kilencven éve a nyakába. Magyarországon is megvolt eleve, de most megerősödött.”

Mivel most épp Chicagóban töltök pár hetet, elképzelem, mi történne, ha egy Spiró-rangú amerikai író, mondjuk Sam Shepard (most olvasom a kötetét), hasonló kijelentést tenne a Chicago Tribune vasárnapi számában a bevándorló dél-amerikaiakról: „jön Dél-Amerikából egy másfajta mentalitáshoz szocializálódott népesség…”. Shepardnak annyi lenne, az holtbiztos, hírneve, gatyája, egészsége rámenne erre az egy kijelentésre. De hát Shepard nem mond ilyet, és nem is gondol. Valahogy túl vagyunk már azon, hogy idegenek, „jöttmentek” sajátos fiziognómiáját és kultúráját okoljuk ránk szakadó bajainkért. (Ceaușescu mindent a huligánokra kent…)

Egészen avítt ez a Spiró-szöveg. Avas.

Valamelyik chicagói buszra kellene Spirónak felszállnia. Ó, a chicagói buszozás! Micsoda élmény! Az a rengeteg különböző arc. Mindegyik más, és nagyon más, mert Ázsiától Európáig, Alaszkától az Andokig mindenféle megjelenik. Mind a buszon. Lúdbőröztetően gyönyörű hely. Arctár. És ha mosolyogva rájuk nézel, visszamosolyognak…

Igen, itt is nagy a szegregáció, vannak gondok az „olvasztótégellyel”, de mégis, lelkesítő és szépséges a chicagói busz létezése, hogy van ilyen. Adakozó. Felemelő. És végül mindig a szépség győz, ez biztos. A szépség nem avasodik.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!